V obci Lentvora nie je elektrina, ukradli súčiastky z transformátora

10.02.2013 Lučenec

Lentvora 10. februára (TASR) - Tri medené cievky z transformátora, každá s váhou 34 kilogramov, ďalšiu jeho súčiastku, medený drôt dlhý 70 centimetrov a koncovku na kábel ukradli piati páchatelia z transformátora v obci Lentvora v okrese Lučenec. Krádežou tak odpojili celú obec od elektriny.

Ako TASR informovala banskobystrická policajná hovorkyňa Mária Faltániová, páchatelia po predchádzajúcej vzájomnej dohode v sobotu 9. februára okolo 15:00 hod. prišli k stožiarovej trafostanici, pričom najstarší z nich, 54-ročný Miroslav prešiel k najbližšiemu elektrickému stožiaru, na ktorom odpílil visiaci zámok a vypol úsekový vypínač. Potom sa vrátil k stožiaru, na ktorý vyliezol a na transformátore odpojil prívod a vývod. Z držiaka ho zhodil na zem, kde ho spoločne s ostatnými rozobrali.

Poškodením transformátora spôsobili škodu pre Stredoslovenskú energetiku, odhadnutú na 1000 eur. Spôsobili aj poruchu trafostanice, čím došlo k výpadku prúdu v obci Lentvora, ktorý nebolo možné hneď odstrániť. "K odstráneniu poruchy dôjde najskôr v nedeľu 10. februára," pripomenula Faltániová.

"Na miesto činu bol vyslaný psovod z Lučenca, ktorý za pomoci služobného psa vyhľadal pachovú stopu, ktorú pes sledoval až do obce Ľuboreč," priblížila pátranie policajná hovorkyňa. Tam polícia zadržala dvoch podozrivých, ktorí sa k spáchaniu skutku priznali a uviedli aj mená ostatných spolupáchateľov.

Po predvedení na políciu Miroslav dobrovoľne vydal ukradnuté veci. Páchatelia, z ktorých dvaja majú 14 respektíve 16 rokov, sú stíhaní na slobode.

Vyšetrovateľ v Lučenci už všetkých obvinil zo zločinu poškodzovania a ohrozovania prevádzky všeobecne prospešného zariadenia formou spolupáchateľstva. Za tento zločin im hrozí trest odňatia slobody na štyri až osem rokov. Mladistvým hrozí polovičný trest.
 

Vyberte región